Výživa

Co jsou to bílkoviny a dokáží oddálit chutě na sladké?

Co jsou to bílkoviny? Bílkoviny, nebo také odborně proteiny, tvoří jeden ze tří základních pilířů výživy společně s cukry a tuky. Základní stavební jednotkou bílkovin jsou aminokyseliny, které se dělí na esenciální a neesenciální aminokyseliny. #banner-vyziva#   Rozdělení bílkovin Podle pů...

Co to jsou tuky a jak je dělíme?

Co jsou to tuky? Tuky, latinsky také lipidy, jsou jednou ze tří hlavních složek makroživin, stejně jako cukry a bílkoviny. Lipidy se řadí k nejvydatnějším zdrojům energie v potravě. Jsou důležité i pro vstřebatelnost vitaminů a mimo jiné se z některých tuků tvoří hormony. #banner-v...

Co je to špalda a jaký je rozdíl oproti klasické pšenici?

Co je to špalda? Pšenice špalda, zkráceně pouze špalda, je rozpadavá pšenice. Známe ji sice již tisíce let, ale do našeho povědomí se vrývá teprve pár let. V minulosti jsme totiž dali přednost šlechtěné pšenici, která znamenala vyšší výnos. Dnes se ale pěstování špaldy zase vrací, mnohdy i v&n...

Co jsou to sacharidy a jak je dělíme?

Co jsou to sacharidy? Sacharidy, nebo také cukry, patří do skupiny makroživin společně s bílkovinami a tuky. Sacharidy naše tělo potřebuje ke správnému fungování, jsou hlavním zdrojem energie. #banner-vyziva#   Dělení sacharidů Základní stavební jednotkou sacharidů jsou monosacha...

Co je to štítná žláza a její poruchy

Co je to štítná žláza Štítná žláza je endokrinní žláza umístěná v dolní části krku před průdušnicí. Její největší význam je kontrola látkové výměny. Produkuje dva hormony: tyroxin a trijodotyronin, s jejichž pomocí řídí náš metabolismus. V momentě, kdy štítná žláza neprodukuje sprá...

Co jsou to aminokyseliny? Přehled těch nejznámějších

Co jsou to aminokyseliny? Aminokyseliny (AMK) jsou organické kyseliny, které tvoří základní stavební složku peptidů a proteinů. V přírodě najdeme více než 300 aminokyselin, ale jen 20 z nich se vyskytuje v proteinech hlavně ve formě L-α-aminokyselin. Samy o sobě se aminokyseliny...

Co je to glykemický index

Co je to glykemický index? Glykemický index (zkráceně také GI) označuje rychlost, za jakou se sacharidy dokáží v trávicím traktu přeměnit na glukózu, která se následně dostane do krevního oběhu. Ke zvýšení krevního cukru dojde po konzumaci potraviny s vysokým GI. Zvýšení není pro naš...

Cholesterol, který je ten špatný?

Co je cholesterol? Cholesterol je látka, která se běžně vyskytuje v lidském těle a taky v dalších organismech. Jeho zastoupení v těle je životně důležité. Jeho úkolem je účast na zpracování tuků a tvorba buněčných membrán. Důležitý je i pro tvorbu vitaminu D a hormonů. Cholesterol je...

Kustovnice čínská, neboli goji, je zázračnou superpotravinou

Goji neboli Kustovnice čínská je rostlina pocházející z Asie, jejíž plody jsou naprostou vitamínovou bombou. Jejich konzumací totiž dodáte vašemu tělu mnoho zdraví prospěšných látek a látek potřebných pro správné fungování organismu.   Abychom si dokázali představit, jak výjimečné...