Výživa
Co jsou to bílkoviny? Bílkoviny, nebo také odborně proteiny, tvoří jeden ze tří základních pilířů výživy společně s cukry a tuky. Základní stavební jednotkou bílkovin jsou aminokyseliny, které se dělí na esenciální a neesenciální aminokyseliny. #banner-vyziva# Rozdělení bílkovin Podle ...
Co jsou to tuky? Tuky, latinsky také lipidy, jsou jednou ze tří hlavních složek makroživin, stejně jako cukry a bílkoviny. Lipidy se řadí k nejvydatnějším zdrojům energie v potravě. Jsou důležité i pro vstřebatelnost vitaminů a mimo jiné se z některých tuků tvoří hormony. #banner...
Co je to špalda? Pšenice špalda, zkráceně pouze špalda, je rozpadavá pšenice. Známe ji sice již tisíce let, ale do našeho povědomí se vrývá teprve pár let. V minulosti jsme totiž dali přednost šlechtěné pšenici, která znamenala vyšší výnos. Dnes se ale pěstování špaldy zase vrací, mnohdy i v...
Co jsou to sacharidy? Sacharidy, nebo také cukry, patří do skupiny makroživin společně s bílkovinami a tuky. Sacharidy naše tělo potřebuje ke správnému fungování, jsou hlavním zdrojem energie. #banner-vyziva# Dělení sacharidů Základní stavební jednotkou sacharidů jsou monosac...
Co je to štítná žláza Štítná žláza je endokrinní žláza umístěná v dolní části krku před průdušnicí. Její největší význam je kontrola látkové výměny. Produkuje dva hormony: tyroxin a trijodotyronin, s jejichž pomocí řídí náš metabolismus. V momentě, kdy štítná žláza neprodukuje sp...
Co jsou to aminokyseliny? Aminokyseliny (AMK) jsou organické kyseliny, které tvoří základní stavební složku peptidů a proteinů. V přírodě najdeme více než 300 aminokyselin, ale jen 20 z nich se vyskytuje v proteinech hlavně ve formě L-α-aminokyselin. Samy o sobě se aminokyseli...
Co je to glykemický index? Glykemický index (zkráceně také GI) označuje rychlost, za jakou se sacharidy dokáží v trávicím traktu přeměnit na glukózu, která se následně dostane do krevního oběhu. Ke zvýšení krevního cukru dojde po konzumaci potraviny s vysokým GI. Zvýšení není pro n...
Co je cholesterol? Cholesterol je látka, která se běžně vyskytuje v lidském těle a taky v dalších organismech. Jeho zastoupení v těle je životně důležité. Jeho úkolem je účast na zpracování tuků a tvorba buněčných membrán. Důležitý je i pro tvorbu vitaminu D a hormonů. Cholesterol je...
Goji neboli Kustovnice čínská je rostlina pocházející z Asie, jejíž plody jsou naprostou vitamínovou bombou. Jejich konzumací totiž dodáte vašemu tělu mnoho zdraví prospěšných látek a látek potřebných pro správné fungování organismu. Abychom si dokázali představit, jak výjimečné...