Ke každé objednávce nad 400 kč přibalíme ZDARMA slaný karamel 200g. Koupit si můžete naprosto cokoliv. Platí pro prvních 150 objednávek.

Jak správně rozpustit čokoládu na polevu a cukroví?

Návod jak rozpustit čokoládu na polevu.

Plánujete péct, vařit či cokoliv dalšího, kde budete potřebovat rozpustit čokoládu, ale nejste si přesně jistí, jak toho docílit?

Jak vybrat kvalitní čokoládu a z čeho by se měla skládat, už asi znáte z předchozího článku, ale jen pro připomenutí. Pokud chcete docílit skvělých výsledků a skvělé chuti výsledného pokrmu, tak je potřeba se poohlédnout po kvalitní čokoládě. Nejen, že dokážete ovlivnit chuť, ale i vlastnosti, které bude mít čokoláda při rozpouštění a následném polévání. K rozpuštění budeme tedy potřebovat kvalitní čokoládu, nějaký hrnec a zdroj tepla. :)

Obsah:

Příprava

Připravte si vybranou čokoládu, kterou budete chtít rozpustit. Pracovat můžete jak s vysokoprocentní hořkou čokoládou, tak i s mléčnou a bílou. Pro rozpouštění vřele doporučuji použít čokoládové pecky a to hned z několika důvodů. Při stejné či vyšší kvalitě jsou levnější než klasická tabulková čokoláda (úspora práce při výrobě tabulkové čokolády + marže za značku). Čokoládové pecky jsou vlastně takový polotovar, který je určený pro další použití.

Dalším plusem pecek je, že nebudete muset tabulkovou čokoládu lámat na malé kousky. Při rozpouštění je totiž důležitá i velikost nalámaných kousků / čokoládových čoček, protože se bude rychleji a lépe rozpouštět.

Metody rozpouštění

Rozpuštění čokolády pomocí vodní lázně

Toto je asi nejčastější a nejšetrnější způsob rozpuštění čokolády. K této metodě budete potřebovat sporák, jeden větší hrnec a poté nějakou žáruvzdornou misku, menší hrnec či rendlík. Taktéž si připravte chňapky, ať se nespálíte a nějakou utěrku či prkénko, na které vařící misku s čokoládou poté odložíte.

 

  1. Do většího hrnce nalijte vodu (nikoliv až po po okraj, protože nad tento hrnec budeme přikládat menší hrnec tak, aby se voda nedotýkala toho menšího s čokoládou!) a přiveďte ji k varu.
  2. Do druhého hrnce nasypejte čokoládové pecky nebo nalámejte čokoládu na malinké kousky.
  3. Misku s čokoládou opatrně umistěte nad vodu, ze které jde pára. V tomto kroku je důležité, aby se do misky s čokoládou nedostala ani kapka vody, který by mohla čokoládu znehodnotit. Je taktéž důležité, aby se miska nedotýkala vodní hladiny, pokud by se dotýkala, je potřeba čokoládu více míchat, aby se nepřipálila.
  4. Čokoládu v misce lehce míchejte, ať se rozpouští rovnoměrně.
  5. Při rozpouštění čokolády nikam neodbíhejte. Jedná se o rychlý proces.
  6. Jakmile se čokoláda plně rozpustí, tak máme hotovo.

 

Poznámka: Teplota při zahřívání by neměla překonat 45-50°C. Při překročení této teploty se čokoláda ničí - respektive začne krystalizovat kakaové máslo, čímž ho degradujeme. 

Rozpouštění čokolády pomocí fénu nebo horkovzdušné pistole

Tato metoda je velmi pomalá, ale zato šetrná, kde máme jistotu, že čokoládu nepřipálíme. 

  1. Čokoládové pecky nasypte do misky.
  2. Misku umistěte tak, aby vám po kuchyňské lince neklouzala.
  3. Čokoládu zahřívejte fénem a zároveň ji promíchávejte.

 

Poznámka: Pokud používáte horkovzdušnou pistoli, tak ji držte dále od misky, aby se čokoláda nespálila. Pokud si nejste jistí, využijte raději fén, kde můžete být téměř bez obav.

Rozpouštění čokolády v mikrovlnné troubě

Tento způsob je pohodlný a rychlý, ale taktéž rizikový skrze spálení čokolády. Proto ho nedoporučujeme. Zde budeme potřebovat mísu, kterou lze vložit do mikrovlnné trouby (plastová, skleněná nebo porcelánová).

  1. Do misky nasypejte čokoládové čočky.
  2. Nastavte troubu na nejnižší výkon.
  3. Zapněte troubu a po cca 15-20 sekundách čokoládu zkontrolujte a promíchejte.
  4. Tento proces opakujte do té doby, dokud není čokoláda plně rozpuštěná.

Jak správně ředit čokoládu na polevu?

Tento článek připravujeme