Článek: Kustovnice čínská neboli goji je zázračnou superpotravinou

Článek: Kustovnice čínská neboli goji je zázračnou superpotravinou

Goji neboli Kustovnice čínská je rostlina pocházející z Asie, jejíž plody jsou naprostou vitamínovou bombou. Jejich konzumací totiž dodáte vašemu tělu mnoho zdraví prospěšných látek a látek potřebných pro správné fungování organismu.

 

Abychom si dokázali představit, jak výjimečné plody goji vlastně jsou, pojďme si ukázat, co všechno v nich najdeme. Obsahují až 19 aminokyselin, velké množství minerálů a stopových prvků, např. zinek, selen, měď, vápník, železo, fosfor a mnoho dalších. Vegani a vegetariáni jistě ocení fakt, že 15% objemu plodu goji tvoří bílkoviny, které jsou jedním ze základních kamenů každého zdravého jídelníčku.

 

Zapomenout bychom neměli ani na esenciální mastné kyseliny, vitamín B, E a na vysoký obsah vitamínu C, kterého je zde až 500x více než třeba v pomerančích. Má také skvělé antioxidační účinky.

 

Účinky na zdraví

Mnoho lidí používá goji ke snížení hladiny cholesterolu i krevního tlaku. Dále podporuje krvetvorbu, posiluje imunitní systém, léčí sexuální impotenci, funguje jako přírodní afrodiziakum, je rychlým zdrojem energie, může pomoci při závratích, ženy ji jistě ocení při problémech s ranní nevolností v prvním trimestru těhotenství. Její blahodárné účinky pozitivně působí na činnost ledvin a jater.

 

Při konzumaci maximálně 25 bobulí denně nebyly prokázány žádné nežádoucí účinky. Ovšem díky velké koncentraci látek by mohlo při vyšší konzumaci dojít k reakci s léky na ředění krve, rozšiřování cév, cukrovku a krevní tlak. Proto je doporučováno poradit se ohledně zařazení kustovnice do vašeho jídelníčku se svým lékařem.

 

Také se nedoporučuje konzumovat goju těsně před spaním, protože hrozí problémy s nespavostí.

 

Goji a hubnutí

Pokud jste si mysleli, že když zařadíte goji do své jídelníčku budete automaticky hubnout, jste na omylu. Každé zdravé hubnutí je založeno na kalorickém deficitu (Příjem < Výdej). Tím, že snížíte kalorický příjem, byste neměli zároveň snížit podíl živin ve stravě, jinak se již nejedná o zdravé hubnutí, které je dlouhodobě udržitelné. Díky tomu může nastat jo-jo efekt, a navíc tak trápíte své tělo. Kustovnice vám může být dobrým pomocníkem při snaze zachovat kvalitní a vyvážený jídelníček.

 

Vitamín B, který je v goji obsažený, podporuje metabolismus, tím i spalování tuků. Plody se také podílejí na detoxikaci organismu, které jde s hubnutím ruku v ruce. Velkým benefitem je také poměrně nízký glykemický index, proto našemu tělu dodává energii postupně, nezvyšuje krevní cukr, a tím pádem dokáže potlačit nekontrolovatelné chutě na sladké. Hubnutí se tak stává o to jednodušším.

 

Doporučená denní dávka

Přesné číslo či gramáž, kterou byste mohli denně sníst nebyla stanovena, ale goji byste měli brát především jako doplněk stravy. Z výzkumů vyplývá, že denně byste neměli zkonzumovat více než 25 bobulí. Děti mladší 18 měsíců by ji jíst neměli vůbec a dětem do deseti let bohatě postačí malá hrstka denně.

 

Kalorická hodnota

Nutriční hodnoty na 100g:
Energetická hodnota: 1500 kJ (359 kcal),
Tuky: 1,1 g (z toho nasycené mastné kyseliny 0,5 g),
Sacharidy: 70 g (z toho cukry 44,2 g),
Vláknina: 2 g,
Bílkoviny: 14,3 g,
Sůl 0,03 g 

 

Použití a recepty

Goji můžete zařadit buď jako čerstvé či sušené ovoce, šťávu, tablety nebo prášek. Nejideálnější je konzumovat čerstvé plody, ale ty se jednak obtížně shánějí a také nevydrží déle než několik dní. Proto je skvělé začít kustovnici pěstovat doma. Máte ji na dosah ruky a vždy čerstvou. A věřte, že její pěstování opravdu není žádná věda.

 

U nás je daleko jednodušší sehnat sušené plody, které můžete přidat do jogurtu, tvarohu, ovesné kaše nebo smoothie. Skvěle se hodí i do zdravého vánočního cukroví, RAW tyčinek, datlových energy kuliček nebo si připravte zdravé domácí müsli ze sušeného ovoce.

 

Domácí müsli

 

Budeme potřebovat:

  • 100g jemných vloček
  • 100g klasických vloček
  • 50g pekanových ořechů
  • 40g kešu
  • 15g slunečnicových semínek
  • 20g goji
  • 30ml kokosového oleje
  • 30ml javorového sirupu


Ořechy posekáme na drobnější kousky a smícháme s vločkami. Rozpuštěný kokosový olej smícháme s javorovým sirupem, vylijeme na směs a pořádně promícháme.
Plech vyložíme pečícím papírem a směs na něj vysypeme, pěkně rozprostřeme do všech stran a pečeme asi 15-20 minut na 180°C. Je potřeba to kontrolovat a promíchávat, aby se nám směs nespálila. Po vychladnutí přisypeme semínka a goji a máme hotovo.

Napište komentář


Načítám, prosím vydržte...